Kelder waterdicht maken van binnenuit

Vochtweringdirect.nl van Direct Professioneel Onderhoud maakt veelal een kelder van binnenuit waterdicht. Wij denken lange termijn en duurzaam!

Gemetselde kelder waterdicht maken van binnenuit

Er zijn diverse opties op kelders en souterrains waterdicht te maken, echter spelen vele factoren een rol. Over het algemeen maken wij de kelders waterdicht vanaf de binnenzijde. Indien de muren van de kelder uit metselwerk bestaan wordt de oude afwerklaag verwijderd, waarna deze volvlakkig onder hoge druk waterdicht geïnjecteerd worden vanaf de binnenzijde. Indien de vloer behoort tot de bestaande constructie, dan wordt ook de wand-vloeraansluiting vanaf de muur, onder hoge druk waterdicht geïnjecteerd. Indien de vloer naderhand is gestort, dan wordt deze vanaf de wand geïnjecteerd. Door het volvlakkig onder hoge druk waterdicht injecteren vanaf binnenuit, ontstaat er een integrale bescherming rondom de buitenzijde van de kelder. Verplaatsing van de lekkage is daardoor uitgesloten. Let op: er zijn buitengewoon weinig bedrijven die deze oplossing werkelijk en klachtloos kunnen leveren.

Voordelen van een geïnjecteerde muur

Naast het bovengenoemde neemt het metselwerk geen vocht meer op, waardoor de kelder gaat drogen. Er zijn nog meer voordelen:

 • De constructie hoeft niet rondom afgegraven te worden als dit al mogelijk is.
 • Indien er niet afgegraven hoeft te worden, betekent dit ook dat er geen geroerde grond ontstaat, waardoor het hemel-zakwater nog eenvoudiger bij de constructie komt.
 • Nij graafwerkzaamheden kunnen een hoop onaangename verassingen naar boven komen.
 • De gehele constructie wordt beschermd.

Afwerken van de gemetselde keldermuren aan de binnenkant

Na het injecteren heeft u de mogelijkheid om aan de binnenzijde van de kelder een afwerking naar wens te kiezen. De wanden kunnen uiteraard opnieuw gestuct worden. Indien u dit snel wilt, dan kunnen de wanden een voorbehandeling krijgen waarna we ze binnen 3 tot 4 weken afwerken. U kunt de kelder ook een periode laten drogen waarna de wanden gestuct kunnen worden zonder voorbehandeling. Let op: een kelder van binnenuit behandelen door deze met meerdere lagen te stucen is een oplossing, echter neemt de constructie nog steeds vocht op met alle consequenties van dien. We adviseren dus om dat niet te doen. Overigens wordt er in sommige situaties een nieuwe vloer gestort en/of nieuw metselwerk aangebracht. Het belangrijk dat er eerst een gedegen onderzoek plaatsvindt teneinde de juiste oplossing te verkrijgen.

Betonnen kelder waterdicht maken van binnenuit

Indien u een betonnen kelder heeft, dan is het waterdicht maken van een dergelijke kelder over het algemeen een stuk eenvoudiger en voordeliger. Een betonnen kelder van binnenuit waterdicht maken kan veelal lokaal in tegenstelling tot een gemetselde kelder waterdicht maken. Bij een betonnen kelder ziet men regelmatig lekkage aan de wand-vloeraansluiting (KIM) of watervoerende scheuren, wand-plafond aansluitingen, wand-wandaansluitingen of lekkage op de grindnesten. Grindnesten zie je aan de binnenzijde van een kelder door ophoping van het grind.

Bij hevige waterdruk, met name bij wisselende waterdruk, gaat een constructie lekkage vertonen op de zwakste delen van de constructie. Dit zijn uiteraard delen van de constructie waar zich naden of fouten bevinden. Ook hier geldt dat het vaak voordeliger en eenvoudiger is om de constructie vanaf binnenuit waterdicht te maken. In sommige situaties zal een betonnen kelder volvlakkig onder hoge druk waterdicht geïnjecteerd worden. Een dergelijke constructie is dan dermate van slechte kwaliteit, er zijn dan dermate veel scheuren (gekrakeleerd) dat men voor volvlakkige hoge druk injectie kiest vanaf binnenuit.

Oorzaak dergelijke lekkage

Er zijn een scala aan oorzaken waarom kelders lekkages vertonen of opeens na jaren pas lekkage vertonen aan de binnenzijde, bijvoorbeeld:

 • De constructie van de kelder is niet of niet meer bestand tegen hemel-zakwater en/of grondwater. Met name in gebieden die vette grondsoorten bevatten waar het hemel-zakwater moeizaam afgevoerd wordt of in gebieden die een hoog grondwater kennen ontstaan vaak lekkages.

Veelal wordt de vraag gesteld waarom de kelder na jaren opeens lekkage vertoont aan de binnenzijde. Ook hier geldt dat er diverse oorzaken kunnen zijn:

 • Soms wordt het grondwater systematisch hooggehouden om geen zuurstof bij constructies te laten komen of verzakkingen tegen te gaan.
 • Bebouwing waardoor er druk verplaatsing veroorzaakt wordt. De kelder kan het hemel-zakwater vaak wel aan, de kelder zal hierdoor iets vochtig worden, maar als er daadwerkelijk druk ontstaat dan zal de kelder vanaf binnenuit lekkage vertonen.

Kelder van binnenuit waterdicht laten maken 

Laat uw kelder professioneel afdichten van binnenuit door Vochtweringdirect. De problematiek is dan op lange termijn verholpen, misschien wel levenslang. Bel gerust met vragen.

Een kelder waterdicht maken van binnenuit, met de juiste temperatuur en de juiste luchtvochtigheid is even wat anders. Vaak zie je nog steeds vocht in kelders of souterrains waar de kelder is afgedicht. In de meeste onderzoeken, omschrijvingen et cetera zie je als eerste staan: slechte ventilatie. Dat klopt deels. Veelal ontstaan vochtproblemen en lekkage in kelder door:

 • Zwakke constructie;
 • Druk verplaatsing van het grondwater;
 • Wijziging waterstromen oppervlakte water, hemel-zakwater;
 • Soms is een oude rivier aanwezig of een wel;
 • Warme lucht die naar uw kelder wordt gezogen (soort koude brug);
 • Net als bij alle materialen en producten gaat een kelder een keer stuk.

Laat alles goed door ons onderzoeken om teleurstellingen te voorkomen.

Verhelpen van vochtproblemen met behulp van isolatie

Men vergeet vaak dat vochtproblemen middels isolatie en het op de juiste manier verwarmen ook opgelost kunnen worden. Indien een kelder professioneel is afgedicht zal men de herkomst van het vocht elders dienen te zoeken. Om maar iets te noemen: veelal zie je in de zomer dat kelders vochtiger worden. Warme vochtige lucht trekt van nature naar de koudste delen van woningen door bijvoorbeeld de luchtstroming. Een degelijke kelder kunnen wij middels de juiste isolatie en/of middels de juiste verwarming kurkdroog krijgen. Vraag naar de mogelijkheden over deze unieke en nieuwe technologische oplossing om de juiste prijs te krijgen om uw kelder of souterrain daadwerkelijk droog te krijgen in plaats van uitsluitend lekkagevrij!

Diensten die wij kunnen leveren indien wij uw kelder van binnenuit waterdicht maken:

Facetime onderzoek aanvragen Doe een facetime onderzoek

Video over vochtwering

Gezien op RTL4Gezien op
RTL4
Gezien op RTL4

Vochtweringdirect.nl voorkomt en bestrijdt vochtproblemen bij particulieren, VvE's, vastgoed onderhoudsbedrijven en gemeente.

Ook de gemeenten maken inmiddels al jaren gebruik van onze vochtoplossingen!

Vochtweringdirect is sponsor van:

Ultimate progression steunt minder bedeelde kinderen en zorgt voor zorgeloos en kosteloos sporten als: kitesurfen, bewegingslessen, zeillessen en voedingsadvies van professionals!

Vochtwering binnen 24 uur

Staat uw kelder vol met water, zijn uw binnenmuren vochtig of heeft u last van een muffe lucht in huis en wilt u met spoed uw vochtproblemen laten oplossen? Neem dan direct contact met ons op via het algemene telefoonnummer of vraag eerst een inspectie aan.

020 - 21 01 088 Inspectie aanvragen


Doe de vochttest

Doorloop onze unieke vochttest en bereken online de prijs voor professionele vochtwering.

Prijsberekening voor vochtwering

HomeKelder waterdicht makenVan binnenuit