Zaandam: kelder waterdicht maken? Kies voor Vochtweringdirect.nl
Vochtproblemen zijn altijd vervelend. Ze veroorzaken een onaangename geur en ongezond leefklimaat. Reden genoeg om af te rekenen met vochtige muren en lekkages. Wilt u uw kelder waterdicht maken in Zaandam? Neem dan direct contact met ons op via het algemene telefoonnummer of vraag eerst een inspectie aan.
020 210 10 88Inspectie aanvragen
Bij Vochtweringdirect.nl hebben we al veel klanten in Zaandam geholpen. We kennen de lokale situatie en weten welke vochtweringsoplossingen hierbij passen. Dat is de reden waarom we 10 jaar garantie op onze diensten kunnen bieden.
Kiest u voor Vochtweringdirect.nl? Dan kunt u rekenen op:
- experts met meer dan 25 jaar ervaring met het oplossen van vochtproblemen
- unieke en best geteste behandelmethodes
- gratis inspectie in Zaandam
Vochtwering in Zaandam
Grondwater is het water dat zich in de bodem van Zaandam bevindt. Grondwater is natuurlijk, vanzelfsprekend en nuttig. Bomen, planten en andere gewassen voeden zich ermee. Soms ontstaat er overlast. Het waterschap is verantwoordelijk voor het instellen en behouden van het afgesproken waterpeil binnen de bebouwde kom. De gemeente zorgt dat het grondwater in de openbare ruimte op peil is.
Grondwater onder uw perceel
Als u eigenaar bent van een perceel, bent u zelf verantwoordelijk voor de grondwaterstand van het perceel. De maatregelen die u op eigen terrein treft tegen wateroverlast regelt en betaalt u zelf.
Een teveel aan grondwater moet via de grond wegstromen naar de sloten. Bij een grote afstand tussen sloten heeft het water een lange weg door de grond af te leggen en blijft er onderweg meer water achter. Er ontstaan dan hogere grondwaterstanden dan als de met water gevulde grond vlakbij (polder)slootjes ligt.
Vochtproblemen in kelders
Wanneer de stand van het grondwater te hoog is zullen kelders en souterrains vochtig worden of zelfs onderlopen. Ook worden tuinen zompig en na regen blijven er plassen staan. Een lage grondwaterstand betekent dat de grond uitdroogt, bijvoorbeeld door warm weer. Het inzakken van de grond gaat hierdoor sneller en de fundering van uw huis wordt meer belast. Ook kunnen te lage grondwaterstanden gevaarlijk zijn voor houten funderingen.
Schade aan houten paalfunderingen komt vaak door ‘droogstand’. Als funderingspalen (deels) boven het grondwater staan, komt er zuurstof bij en kunnen schimmels paalrot veroorzaken. Ook kan de grond met het grondwater meezakken, waardoor de grond aan de funderingspalen ‘trekt’ en deze beschadigd raken.
Funderingsschade kan leiden tot scheuren in uw muren en scheefstand. Ingrijpen om verdere schade te voorkomen kan dan nodig zijn. Tien tot twintig jaar droogstaan (continu dan wel met tussenpozen) leidt tot onherstelbare schade aan het funderingshout.
Ook panden zonder paalfundering (funderingen ‘op staal’) kunnen schade ondervinden van een daling van de grondwaterstand. Ze kunnen dan verzakken.
In de zomer moeten de sloten het grondwater op gelijke hoogte houden. Liggen sloten ver uit elkaar, laat de grond niet zo goed water door, of zijn de kademuren waterdicht, dan kan het grondwater niet voldoende aanvoer van water krijgen en zakt de grondwaterstand.
De hoogte van het grondwater kan snel veranderen door periodes met veel regenval of juist droogte. Ook bouwprojecten en blokkades in de waterafvoer doen de hoogte veranderen. Drie partijen spelen een belangrijke rol in de verantwoordelijkheden voor het water in en om uw Zaanse pand. Dat zijn de gemeente, het waterschap en u als huiseigenaar (of erfpachter) zelf.
Vochtproblemen oplossen?
Neem direct contact op met Vochtweringdirect.nl voor vrijblijvend advies.